Hasznos tudnivalók a toklászról

Itt a nyár és vele együtt a toklász szezon is.

De mi is az a toklász? A toklász egy mindenhol honos gyomnövény, az egérárpa (Horderum morinum) megszáradt, széteső kalászának egy vagy több darabja. Egérárpával találkozhatunk az útszélén, árokparton, kevésbé gondozott parkokban és a saját kertünkben is.

A toklász számunkra szerencsétlen formája miatt komoly veszélyeket rejt magában. Áramvonalas alakja miatt ugyanis mind mélyebbre jut a kutya fülébe, orrnyílásába, lábujjai közé, hegyes végével egyre mélyebbre fúródik, emiatt magától nem jön ki. Az idő előrehaladtával egyre mélyebbre fúródó toklász végül már nem is látható, csak az általa okozott egyre súlyosabb tüneteket érzékeljük.

Mivel az egyszer már befúródott toklász magától biztosan nem jön ki és az idő előrehaladtával egyre súlyosabb problémát okoz, fontos, hogy a leghalványabb gyanú esetén is azonnal keressünk fel egy állatorvost, mert így sok gyötrődést és fájdalmat spórolhatunk meg kedvencünknek!

Mégis mikor kell toklászos problémára gondolnunk?  A toklász leggyakoribb befúródási helyei és az ezáltal okozott problémák a következők:

Fül: az állat hirtelen felsír, súlyos fülgyulladás tüneteit mutatja. Ezek a következők: erős fájdalom (sokszor nem is engedi, hogy a füléhez nyúljunk), rázza a fejét, próbálja a fülét vakarni, fejoldaltartás. Néha előfordul az is, hogy mindkét fülben van toklász, emiatt fontos, hogy függetlenül attól, hogy az egyik hallójáratban toklászt találunk, mindig ellenőrizzük le a másik fület is. Mivel a toklász könnyen perforálja a dobhártyát, ezzel tovább súlyosbítja a gondokat és a fájdalmat, extrém esetben a kutya hallását is veszélyeztetve, fontos, hogy az őszi-nyári időben azonnal állatorvoshoz forduljunk, ha kedvencünk bármilyen fülprobléma jeleit mutatja.

Láb: A toklász leggyakrabban a lábujjak közé fúródik be, hirtelen sántaságot okozva ezzel. A kutyák gyakran rágják, nyalogatják az érintet területet, emiatt a szőr nyáltól csapzott, elszíneződik. A nagyfokú fájdalom miatt az állatok általában nem engedik, hogy közelebbről megnézzük az elváltozott területet. Ha ez mégis sikerül, a lábujjak közötti bőr kipirult, gyakran duzzanat is látható, amiből genny szivároghat. A fülnél leírtakhoz hasonlóan, a toklász itt is egyre mélyebbre fúródik a szövetek közé, emiatt a fájdalom és a gyulladás is fokozódik, az idő előrehaladtával az is előfordulhat, hogy a bajt okozó toklász feloldódik a gennyben, így azt már nem is tudjuk teljes egészében eltávolítani. A toklász felkereséséhez gyakran fel kell vágni az érintett területet, ennek elkerülése végett érdemes gyanú esetén időben szakemberhez fordulni.

Orr: Szerencsétlen esetben a kutyák felszippanthatják a toklászt, ami az orrjáratba kerülve gyulladást okoz. A tünetek hirtelen tüsszögés, erős prüszkölés, orrfolyás, ami gennyessé, véressé válhat.

Szem: Szintén ritka és szerencsétlen eset, amikor a toklász a szembe vagy a kötőhártyazsákba kerül. Ilyenkor az állat erős fájdalmat mutat, hunyorog, néha ki sem nyitja a szemét, a szem és kötőhártya gyulladttá válik.

Megelőzés: Saját portánkon vágjuk le a toklászt időben, a kutyánkat pedig ne engedjük toklászos területre. Érdemes a hosszabb szőrű és ezáltal hajlamosabb állatok lábujjai közül kivágni a szőrt és a lábvégeken is rövidre nyírni. Igaz, hogy ez kevésbé divatos, viszont így sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg kedvencünket. Ha ezek ellenére mégis felmerül a toklászos probléma gyanúja, haladéktalanul forduljunk állatorvoshoz.

Általánosságban elmondható, hogy a toklász eltávolítása nagy fájdalommal jár és különös precizitást igényel, ezért néhány időben észrevett, szerencsés esetet leszámítva, bódításban zajlik.