A macskák FeLV, FIV, FIP betegségéről

Macska leucosis (FeLV)

A macska leucosis vírusa (FeLV) egy kizárólag macskákat megbetegítő kórokozó, amely az állat sejtjeibe jutva azok osztódási folyamatát károsítja.

A FeLV vírus világszerte jelen van, macskáról macskára terjed. Fontos tudni, hogy az embert vagy más állatfajt nem képes megfertőzni. A vírus macskáról macskára nyállal (tisztálkodás, harapás), vizelettel, ill. egyéb testnedvekkel (pl. szem- és orrváladék) terjed. A fertőződéshez mindenképen szükség van egy másik macskával történő (lehetőleg tartós) kontaktusra, ezért a lakásban egyedül tartott egyedek nem fognak fertőződni.
Velük ellentétben a kóborló és verekedő, nem ivartalanított macskák sokkal jelentősebb kockázatnak vannak kitéve!

A vemhes állatoktól az utódok is fertőződnek már az anyaméhben vagy szoptatáskor a tejjel. Megeshet, hogy a fertőzött magzatokat az anyaállat elvetéli vagy a kölykök röviddel megszületésük után pusztulnak el. Ritkán a fertőzött kölyök megéri a kifejlett kort és hordozni fogja a betegséget.
Bizonyos egyedek évekig élhetnek tünetmentesen, míg másokban komoly, sokszor végzetes betegség fejlődik ki a fertőzés hatására.

Tünetek:
Az esetek egy részében a fertőzött macskák semmilyen tünetet nem mutatnak, de a társaikat mégis képesek megfertőzni. A betegség nagyon változatos tünetekben mutatkozik meg: súlyveszteség, gyengeség, láz, felső légúti gyulladás, kötőhártya-gyulladás, hasmenés, szájbeli fekélyek, bőralatti tályogok és nyirokcsomó-megnagyobbodás, vérszegénység, az immunrendszer legyengülése, daganatos kórképek. A beteg macska fogékonnyá válik egyéb vírusos, bakteriális, egysejtű élősködők vagy gombák okozta fertőzésekre is. Mindezek miatt a betegség sokszor végzetes.

Diagnosztika:
Többféle diagnosztikai teszt áll rendelkezésre, amivel a fertőzés igazolható. Azonban ezek egyike sem 100%-ig megbízható, ezért kérdéses esetekben javasolt többféle teszttel megerősíteni a diagnózist. Lehetséges, hogy a teszt negatív lesz, habár az állat fertőzött, de még a korai szakaszban van, így nem mutatható ki. Ezért ha egy macska a betegség tüneteit mutatja és a tesztje negatív lesz, érdemes azt pár hónap múlva megismételni.

Gyógykezelés:
A betegség gyógyítására jelenleg még nincs biztos mód, főként csak tünetileg kezelhető (antibiotikum, vitaminok). Optimizmusra adnak okot a különböző vírusellenes szerek, ám ezek alkalmazása költséges és még a segítségükkel sem biztos a gyógyulás. A betegség prognózisa kedvezőtlen, gyakorta végzetes (főleg a vérszegénységgel és leukémiával járó esetekben), emiatt a legfontosabb a megelőzés. A leucosis okozta daganatos kórképek esetén kedvező tapasztalatok vannak a kemoterápiával.

Megelőzés:
A lakásban tartott macskák vagy azok, amelyek kisebb eséllyel találkoznak ismeretlen macskákkal (pl.: az ivartalanítottak) sokkal kisebb kockázatnak vannak kitéve. A legbiztosabb védelmet a vakcinázás jelenti.
A kölyköket 8-12 hetes korukban kell vakcinázni, majd 4 hét múlva, később pedig évente megismételni azt.
Ha egy állat leucosis pozitív, el kell különíteni a többi macskától; közös etetőt, itatót vagy almot sem szabad használni. A többi egyedet tesztelni kell és ha negatívnak bizonyulnak, be kell oltani macska leucosis ellen.

Mindezek miatt minden kijáró macska leucosis elleni oltását javasoljuk. A macska leucosis halálos betegség, védjük meg tőle kedvenceinket!

Mivel a leucosis pozitív macskák vakcinázása értelmetlen, javasoljuk az állatok szűrését, erre rendelőnkben is lehetőség van 10 percen belüli eredménnyel.

 

FIV

Világszerte elterjedt macskabetegség, amely lesoványodással, a nyirokcsomók duzzanatával és vérszegénységgel jár. Ismertebb neve „macska AIDS”. Csak a macskákat betegíti meg, az ember nem fertőződhet! A leucosishoz (FeLV) hasonlóan leggyakrabban a kóborló kandúrok betegednek meg. Elsősorban nyállal terjed (kandúrok marakodása), de nemi úton is fertőz

Tünetek:
A fertőzött egyedek vírushordozókká válnak, de nem mindegyikük betegszik meg és mutat tüneteket.
A tünetek a leucosishoz hasonlóan itt is nagyon változatosak: lesoványodás, étvágytalanság, elesettség, szájgyulladás, fogínygyulladás, fekélyek, orrhurut, kötőhártya-gyulladás, hasmenés, bőrgyulladás, nyirokcsomó-duzzanat, az immunrendszer gyengült állapota („macska AIDS”). A beteg macska fogékonnyá válik egyéb vírusos, bakteriális, egysejtű élősködők vagy gombák okozta fertőzésekre is. Mindezek miatt a betegség sokszor végzetes, főként leucosissal szövődve.

Diagnosztika:
Többféle vérteszt elérhető. Rendelőnkben is lehetőség van szűrésre, 10 percen belüli eredményközléssel.

Gyógykezelés:
A gyógykezelés ebben az esetben is csak tüneti, illetve a szövődmények megelőzésére szolgál (antibiotikum, immunerősítők) és csupán az állat életének meghosszabbítása érhető el vele. Nagyon fontos a klinikai tüneteket mutató egyedek folyamatos állatorvosi felügyelete, amelyeket így, optimális esetben akár évekig kielégítő állapotban lehet tartani.

Védekezés:
A kijáró macskákat még az ivarérettség elérése előtt ajánlott ivartalanítani, így kevesebbet fognak más, esetleg fertőzött állatokkal érintkezni (kevesebb a verekedés, nincs párosodás).  Ahol több macskát tartanak együtt, a fertőzött egyedeket érdemes elkülöníteni (külön edények, külön alom).
Védőoltás jelenleg nem áll rendelkezésre.

 

FIP

A Feline infectious peritonitis (FIP), azaz macskák fertőző hashártyagyulladása a macskák egyik halálos, gyógyíthatatlan betegsége.  A kórfejlődése rendkívül bonyolult, mivel a FIP vírusa a normál (enterális) macska coronavírus (FeCV) mutációja folytán jön létre. A mutáns vírus ezután a beteg macska immunrendszerét folyamatos ellenanyag-termelésre ösztönzi, a nagy mennyiségű ellenanyag kicsapódik a vérből tönkretéve a különböző szerveket (ún. immunkomplex betegség).

A vírus nagyon gyakori, különösen ahol sok macskát tartanak együtt (tenyészetek, menhelyek stb.) A vírus közvetlen érintkezéssel, közös tárgyak használatával terjed.

A gyakori előfordulása ellenére a legtöbb fertőzött macskában nem jelenik meg a FIP, ugyanis önmagában a vírus csak erős hasmenést okoz. Tünetmentes macskák is lehetnek hordozók és továbbadhatják más egyedeknek a vírust. Fontos tudni, hogy bármely normál coronavírussal fertőzött macskában megtörténhet, hogy a normál vírus FIP-pé mutálódik.

Tünetek:
Két fő formája van a FIP-nek: a nedves és a száraz változat. Noha mindkettő  halálos, a nedves gyakoribb (az esetek kb. kétharmada tartozik ide) és gyorsabb lefolyású.

Nedves változat:
A hasban és a mellüregben folyadék gyűlik fel, amitől a has megnagyobbodik, körte formájú lesz, az állat nehezen lélegzik. Ezenkívül étvágytalanság, láz, fogyás, hasmenés és sárgaság is kialakulhat.

Száraz változat:
A száraz FIP hasonló tünetekkel jár, de nem gyűlik fel folyadék a testüregekben. A száraz FIP-es macskák inkább a szem- és idegrendszeri tüneteket mutatnak. Például kontrolálatlan mozgás, bénulás, a látás elvesztése.

Diagnosztika:
A FIP tünetei nem elég jellegzetesek, ami a diagnózist nagyon megnehezíti. Jelenleg még nincs biztos teszt a FIP kimutatására, a gyorstesztek sem megbízhatóak, mivel ha az állat pozitív, az lehet sima coronavírus-fertőzés miatt is.

A jellegzetes tünetek, gyors lefolyás, a kitelt hasból nyert, sárgás, mézszerű tartalom általában egyértelmű bizonyíték.

Kezelés:
Jelenleg a FIP kezelésére nincs engedélyezett készítmény forgalomban Magyarországon.

Karantén nem szükséges, mivel a FIP közvetlenül nem fertőző betegség.

Fontos tudni, hogy FIP 5 éves kor feletti macskákban nem alakul ki.

Megelőzés:
Sajnos jelenleg semmilyen vakcina nem áll rendelkezésre. Az orron át történő vakcinázás semmilyen védettséget nem nyújt, ezért azt nem javasoljuk.