A nőstény macskák ivartalanításáról

A nem tenyésztésre szánt, kedvencként tartott macskák ivartalanítása ma már Magyarországon is a felelős állattartás részét képezi. Állategészségügyi és állatvédelmi szempontból (nem kívánt szaporult megelőzése és ezáltal a kóbor macskák számának csökkentése!!!) egyaránt számos megalapozott érv hozható fel a beavatkozás mellett.

Az ivartalanítás előnyei:

– Az ivartalanítással megelőzhető a nem kívánt szaporulat és ezáltal csökkenthető a kóbor állatok száma. A kiscicáknak nagyon nehéz megfelelő, lelkiismeretes gazdát találni és ez a feladat minden esetben az anyamacska gazdájára marad. Ha az első almot sikerül is elhelyezni az ismerősöknél, barátoknál, a fél év múlva esedékes újabb jövevényeket már a legtöbbször csak az interneten vagy a piacon lehet elpasszolni, szerencsésebb esetben egy ismerős ismerősénél.

– A műtét elvégzésével megszűnnek az ivarzással járó kellemetlenségek. Ivarzáskor a nőstény macska viselkedése megváltozik, hempereg, dobálja magát, dörgölődzik, és elviselhetetlen hangon nyávog, őrületbe kergetve ezzel a családot. Különösen a lakásban tartott macska viselkedése nagyon zavaró, ráadásul ebben az esetben az ivarzás 2-3 hetente ismétlődik.

– Az ivartalanított macska nem szökik el (az ivarzás idején a néhány napos eltűnések megszokottak) és nem vonzza a házhoz a környék kandúrjait. A kandúrok megjelenése több okból is kellemetlen: állandó éjszakai verekedéseikkel megzavarják a környék nyugalmát, valamint bűzös vizeletükkel megjelölik a kertet, teraszt, bejárati ajtót stb.

– Az ivartalanított nőstény kevesebbet érintkezik idegen állatokkal, emiatt csökken a különböző sérülések és fertőzések veszélye.

Megelőzhetők a petefészkek cisztás és daganatos elváltozásai.

– A megfelelő időben elvégzett ivartalanítással számottevően csökken az emlődaganatok kialakulásnak esélye.

Nem alakul ki az akár életveszélyes állapothoz is vezethető méhgyulladás. Sok esetben ilyenkor a megoldást a méh és a petefészkek műtéti eltávolítása jelenti, csak ebben az esetben az operáció bonyolultabb, nagyobb kockázatot jelent az állatra és költségesebb is.

Megelőzhetők a különböző hormonális beavatkozások (hormonális fogamzásgátlás), amelyek nagyon károsak, mivel méhgyulladáshoz vezethetnek.

Az ivartalanítással kapcsolatos leggyakoribb tévhitek:

Tévhit, hogy a macskáknak legalább egyszer elleniük kell. Az, hogy a cicáknak meg kell élniük az anyaság érzését, túlhaladott és minden tudományos alapot nélkülöző állítás.

Tévhit, hogy a macskáknak az egészséges fejlődésükhöz legalább egyszer ivarzaniuk kell. Sőt, minél korábban történik az ivartalanítás, annál inkább csökken az emlődaganatok kialakulásának esélye.

Az ivartalanítás a macska személyiségét, kedélyállapotát, játékosságát, intelligenciáját nem befolyásolja negatív irányban.

A fiatalkori ivartalanításnak nincs negatív hatása a macska fejlődésére.

A műtét menete:

Bár a macskák ivartalanítása idősebb korban, sőt akár vemhesen is biztonságosan elvégezhető, mi az első ivarzás előtti, 5-6 hónapos kor környékén történő műtétet javasoljuk, mivel így minimálisra csökkenthető az emlődaganatok kialakulásának esélye és biztosan megelőzhető a méhgyulladás, valamint a nem kívánt szaporulat is.

A beavatkozás altatásban történik, melynek során egy hasfali seben keresztül műtéti körülmények között eltávolítjuk a petefészkeket. A sebet három rétegben zárjuk, a nem felszívódó bőrvarratok eltávolítására pedig a műtétet követő 10. napon kerül sor.

Tévhit, hogy a műtét a petevezető lekötésével történik, az ilyen beavatkozás szigorúan tilos, mivel ebben az esetben a petefészkek elcisztásodnak, ez pedig folyamatos ivarzáshoz, hormonális zavarokhoz és gennyes méhgyulladáshoz vezet.

Az ivartalanított macskák táplálására célszerű odafigyelni, mivel a műtétet követően megnőhet a táplálékfelvételük és ezáltal könnyen elhízhatnak.