Bőrgyógyászat

Rendelőnkben a bőrgyógyászati szakrendelést dr. Sike Nikoletta bőrgyógyász szakállatorvos végzi.

Miért van szükség külön bőrgyógyászati rendelésre?

Bőrbetegségekkel, bőrtünetekkel vagy az ehhez kapcsolodó panaszokkal a Tulajdonosok nagyon gyakran keresik fel a kisállatrendelőket, hiszen ezek a problémák sokszor igen feltűnőek lehetnek vagy kellemetlenséget okozhatnak mind az állatoknak, mind a Gazdáiknak a mindennapokban (gondoljunk csak egy szőrhiányos, sebes vagy folyamatosan vakarózó, esetleg fülgyulladással küzdő állatra).
A bőrbetegségek diagnosztizálása és kezelése sokszor nem egyszerű feladat, hiszen bőrtüneteket számos betegség okozhat (pl. paraziták, fertőző- vagy belgyógyászati betegségek, allergiák stb.). Egyiket a másiktól ránézésre elkülöníteni csak a legritkább esetekben sikerül.
Ezért minden bőrbeteg állatnál nagyon részletes nyomozói munkát szükséges végezni a helyes diagnózis felállításához, ami sokszor időt és sok türelmet igényel. A bőrgyógyászati szakrendelés célja ezt a szükséges időt megteremteni egy alapos és szakszerű, bőrgyógyász kolléga által végzett vizsgálathoz (átlagosan 60-90 perc az ambuláns 30 perchez viszonyítva), valamint a teendőket, kezeléseket részletesen átbeszélni az állat mielőbbi gyógyulása érdekében.

Miből áll a bőrgyógyászati rendelés?

 • A kórelőzmény felvétele: a Tulajdonos alapos kikérdezése az állat tartási körülményeiről, az eddigi tüneteiről, a kezelésekről illetve azok hatékonyságáról
 • A beteg részletes klinikai vizsgálata: nem csak a bőrét-szőrét, hanem minden egyéb testrészt és szervrendszert szükséges vizsgálnunk a fejétől a farka hegyéig (hőmérőzés, hallgatózás, hastapintás stb.)
 • a szükséges diagnosztikai tesztek elvégzése: az adott esettől és tünetektől függően szükséges eldöntenünk, mi a legcélravezetőbb vizsgálati módszer – pl. mikroszkópos bőrkaparék-vizsgálat, laboratóriumi (vérvizsgálat) vagy képalkotó (ultrahang, röntgen) vizsgálatok. Az esetek döntő részében a bőrfelületről helyben mintát is veszünk, hogy igazoljuk vagy kizárjuk a bőrben lévő parazitákat, baktériumokat vagy gombákat.
 • Mindezeket figyelembe véve a megfelelő terápiás célok kitűzése és a szóba jövő betegségek részletes átbeszélése.
 • Minden esetben részletes, a vizsgálati leletre és a teendőkre is kiterjedő kórlapot adunk, amit referált beteg esetében a beküldő állatorvos kollégának is továbbítunk a gördülékeny közös munka érdekében
 • A leleteket a Tulajdonosok és a beküldő állatorvos felé továbbítjuk, azok eredményeit telefonon vagy személyesen átbeszéljük

Mit hozzunk magunkkal a bőrgyógyászati rendelésre?

A mindenre kiterjedő alapos kórelőzményi adatfelvételhez és a diagnosztikai munka könnyítése céljából az alábbiakat szükséges magukkal hozni:

 • Az állat oltási könyvét vagy útlevelét az adatok rögzítése céljából
 • Az állat minden korábbi kórlapját, ami a bőrbetegségével kapcsolatba hozható
 • Minden korábbi laboratóriumi leletét
 • Minden korábbi kezelésével kapcsolatos információt (gyógyszerek, samponok, táplálék-kiegészítők stb.)
 • Az eddig etetett (leggyakrabban etetett) eleségek listáját
 • Az esetleges kiegészítő vizsgálatok elvégzése céljából kérjük, hogy amennyiben megoldható, éhgyomorra érkezzenek.
 • A rendelésre előzetes telefonos bejelentkezés szükséges a 0620/222-1811-es telefonszámon.

Várom Öneket sok szeretettel!