Fontos tudnivalók a vakcinázásról, javasolt oltási sorozatok

Javasolt oltási sorozat kutyáknak

2 hetes kor: féreghajtás

4 hetes kor: féreghajtás

6 hetes kor: féreghajtás

8 hetes kor: kombinált oltás (parvovírusos bélgyulladás, szopornyica, fertőző májgyulladás, leptospirosis, parainfluenza) + féreghajtás

10 hetes kor: kombinált oltás + féreghajtás

12 hetes kor: kombinált oltás + féreghajtás

14 hetes kor: veszettség elleni oltás + féreghajtás. Ezt követően a féreghajtás ismétlése 3 havonta.

10-11 hónaposan: veszettség elleni oltás

1 éves korban: kombinált oltás

Innentől veszettség elleni, ill. kombinált oltás ismétlése évente.

Fontos információk:

Ha az anyakutya rendszeresen vakcinázott volt (kombinált oltással), a szoptatás első néhány órájában az ún. föccstejjel (más néven colostrummal) elegendő ellenanyag jut át a kiskutyák szervezetébe. Ezek az ellenanyagok kb. 8 hetes korukig kellő koncentrációban megtalálhatók a kölykök vérében, aztán lassan csökkenni kezdenek, ezt nevezzük maternális immunitásnak. Ha ebben az időszakban a kiskutya védőoltást kap, a vakcinának nem lesz megfelelő hatása, sőt a már meglévő, anyától származó immunitást is lerombolja. Mindezek miatt a kiskutyák 6 hetes vagy annál fiatalabb korban történő, általában parvovirusos bélgyulladás elleni oltása szakmailag nem megalapozott, szükségtelen, sőt káros! Ezeknek a vakcináknak a későbbiekben gyakorlatilag semmilyen védőhatása nem lesz. Ez alól a nem vakcinázott szukától származó kölykök kivételt képeznek, esetükben 6 hetes korban javasolt a vakcinázás megkezdése.

Felmerülhet Önökben a kérdés, hogy az általában elterjedt szokással ellentétben, miért nem oltunk kölyökkorban csak parvovirus komponenst vagy esetleg szopornyicát is tartalmazó, kölyköknek kifejlesztett vakcinával. Ennek az oka a következő: kutatási eredmények bizonyítják, hogy a kombinált oltásban a parvo a legerősebb komponens, ez azt jelenti, hogy megközelítőleg ugyanolyan hatékonyságú védelmet eredményez a kombinált oltás részét képezve, mintha önmagában adtuk volna be. Ez a különböző ellenanyagszintek (ún. titerek) mérésével számszerűen is bizonyítható. Mindezek miatt nem szükséges az ún. monovalens (tehát csak parvovírust tartalmazó) vakcinák használata, ellenben a kombinált oltás bizonyos komponenseinél (az emberre is veszélyes Leptospira nevű kórokozó) nem elegendő a kétszeri kölyökkori oltás. Ezt az ellentmondást kívánjuk feloldani azzal a protokollal, hogy kölyökkorban 3x adunk kombinált oltást a bevett 2x parvo, 2x kombinált helyett.

Fontos tudniuk azt is, hogy a kiskutyákat nem lehet sétáltatni, utcára, ill. más kutyák közé vinni, amíg el nem telt a 3. kombinált oltást követő 7-10 nap, eddig ugyanis nincs meg a kellő védettségük. Ezzel a bizonyos 3. kombinált oltással pedig meg kell várnunk a három hónapos kor betöltését, ugyanis ekkora kerül a kölykök immunrendszere olyan fejlettségi állapotba, hogy a vakcina megfelelő hatékonyságú legyen.

Nagyon ritkán a védőoltások után oltási reakció alakulhat ki. Ennek gyakorisága 1-2 %, és ún. azonnali típusú reakció, tehát a vakcinázás után 1-3 órával alakul ki. Az állatok szemhéja, pofája megduzzad, testszerte apró bőrduzzanatok, csalánkiütések alakulhatnak ki, gyakran vakaródznak, tárgyakhoz dörzsölik magukat, esetleg nyelési nehézség, hányás, hasmenés léphet fel. Kérjük, hogy ilyen esetben haladéktalanul értesítsen minket, ez normális reakció, néhány injekcióval az állat panaszmentes lesz. Ha valamilyen oknál fogva az állatorvos nem érhető el, kalcium pezsgőtablettát vagy injekciót kell az állattal itatni. Általánosságban elmondható az is, hogy a vakcinák tartalmaznak egy gyulladáskeltő anyagot a jobb immunválasz elérése érdekében, ezért az oltást követően ritkán láz, bágyadtság előfordulhat. Szintén hasonló okokból az oltás helyén duzzanat vagy csomó alakulhat ki, ez a későbbiekben magától elmúlik.

Az előzőekben felsorolt oltási sort minden kutya esetében javasoljuk. Igaz, hogy a jelenleg hatályos magyar jogszabályok szerint egyedül a veszettség elleni oltás és az évenként egyszeri féreghajtás kötelező, kedvenceik érdekében és saját maguk védelmében a kombinált oltást és a negyedévenkénti féreghajtást is minden kutyának meg kell kapnia. A kombinált oltás tartalmazza ugyanis azokat a leggyakoribb és legveszélyesebb betegségeket, amiket a kutyák egymástól elkaphatnak séta közben vagy pedig a kerítésen keresztüli érintkezéssel. A rendszeres féreghajtás pedig önmagunk védelme érdekében fontos, mivel a kutyák bélférgei az emberekre is veszélyesek, különösképpen a kisgyermekekre.

A fentieken túl a következő oltásokat javasoljuk még:

Lyme-kór elleni védőoltás (Biocan B): Javasolt beadási időpontja 2 héttel a veszettség elleni vagy a kennel köhögés elleni vakcina után. 1 hónap múlva meg kell ismételni, ezt követően évente 1x kell adni.

A Lyme-kór kullancsok által terjesztett betegség, különösen olyan kutyáknak javasoljuk, akikkel sokat járnak erdőben vagy kirándulni.

Kennel köhögés elleni védőoltás (Nobivac KC): Javasolt beadási ideje 2 héttel a veszettség elleni vagy Lyme-kór elleni vakcina után. Ezt követően évente szükséges ismételni.

Az általunk alkalmazott vakcina érdekessége, hogy a többi védőoltással ellentétben nem bőr alá, hanem az orrnyílásba kell adni, ennek oka az, hogy a fertőződés is orrnyálkahártyán keresztül történik.

Azoknak a kutyáknak mindenképpen javasoljuk, akikkel sokat járnak közösségbe (kutyaiskola, panzió, kiállítások), de a többieknek is érdemes megfontolni az oltást, mivel a kerületben rendszeresen van kennelköhögés-járvány.
Ez egy felsőlégúti tünetekkel és intenzív köhögéssel járó kifejezetten ragályos betegség, ami általában mind a kutyát, mind pedig lelkileg a gazdáját eléggé megviseli.

Javasolt oltási sorozat macskáknak

Kizárólag lakásban tartott macskák:

4 hetes kor: féreghajtás

6 hetes kor: féreghajtás

8 hetes kor: kombinált oltás (herpesvírus, calicivírus-macskanátha-, panleucopenia vírus) + féreghajtás

1 hónap múlva oltás ismétlése + féreghajtás

Innentől kombinált oltás ismétlése évente, féreghajtás 3 havonta

Kijáró macskák:

4 hetes kor: féreghajtás

6 hetes kor: féreghajtás

8 hetes kor: kombinált oltás (herpesvírus, calicivírus-macskanátha-, panleucopenia vírus) + féreghajtás

10 hetes kor: leukózis elleni oltás + féreghajtás

12 hetes kor: kombinált oltás + féreghajtás

14 hetes kor: leukózis elleni oltás

16 hetes kor: járványtani viszonyoktól függően veszettség elleni oltás

Innentől veszettség elleni, ill. kombinált oltás ismétlése évente, féreghajtás 3 havonta.

Általánosságban elmondható az is, hogy a vakcinák tartalmaznak egy gyulladáskeltő anyagot a jobb immunválasz elérése érdekében, ezért az oltást követően ritkán láz, bágyadtság, az  oltás helyén duzzanat vagy csomó alakulhat ki, ez a későbbiekben magától elmúlik .

Az előzőekben felsorolt oltási sort minden macska esetében javasoljuk. A kombinált oltás tartalmazza ugyanis azokat a leggyakoribb és legveszélyesebb betegségeket, amiket a macskák elkaphatnak. Ezeket a betegségeket a leukózissal ellentétben a kizárólag lakásban tartott macskák is megkaphatják. A kórokozókat a tulajdonos akár a cipőjével is beviheti.

A leukózis vírus csak macskáról macskára terjed, nyállal (tisztálkodás, harapás), vizelettel, ill. egyéb testnedvekkel (pl. szem- és orrváladék) terjed. A fertőződéshez mindenképen szükség van egy másik macskával történő (lehetőleg tartós) kontaktusra, ezért a lakásban egyedül tartott egyedek nem fognak fertőződni. Mivel a leucosis pozitív macskák vakcinázása értelmetlen, javasoljuk az állatok szűrését, erre rendelőnkben is lehetőség van 10 percen belüli eredménnyel.
A rendszeres féreghajtás pedig önmagunk védelme érdekében is fontos, mivel a macskák bélférgei az emberekre is veszélyesek, különösképpen a kisgyermekekre. A férgekre is igaz, hogy lakásban tartott macskák is fertőződhetnek velük, így az ő esetükben is javasolt a 3 havonként féreghajtás.

A Feline infectious peritonitis (FIP), azaz macskák fertőző hashártyagyulladása ellen sajnos jelenleg semmilyen vakcina nem áll rendelkezésre. Az orron át történő vakcinázás semmilyen védettséget nem nyújt, ezért azt nem javasoljuk.

A FIV, ismertebb neve „macska AIDS” ellen sem létezik vakcina. Megelőzésében fontos szerepet játszik a kijáró macskák ivartalanítása, még az ivarérettség elérése előtt. Így kevesebbet fognak más, esetleg fertőzött állatokkal érintkezni (kevesebb a verekedés, nincs párosodás).