Onkológia

A célunk a pácienseinknek olyan onkológiai ellátást nyújtani, amilyet daganatos betegként mi magunk is kapni szeretnénk.

A daganatokról általánosságban

Ahogyan embereknél, számos különböző daganat alakulhat ki kutyáknál és macskáknál is. A daganatos betegségek általában közép- és időskorú állatokban jelentkeznek, a 10 év fölötti állatok közel fele daganatos betegségben pusztul el. A daganatok abnormális sejtek kontrollálatlan osztódása során alakulnak ki. Megjelenésük szerint lehetnek lokalizált (egy helyen), multiplex (testszerte több helyen), illetve szisztémás megbetegedések (az egész testben elszórtan). Viselkedésük szerint megkülönböztetünk jóindulatú (benignus) és rosszindulatú (malignus) daganatokat. A jóindulatú daganatok általában lassabban nőnek, nem olvasztják be a környező szöveteket és nem képeznek áttéteket. A rosszindulatú daganatok ezzel szemben általában gyors növekedésűek, beolvaszthatják a környező szöveteket és távoli áttéteket képezhetnek.

Daganatos betegségre utaló jelek

Számos olyan tünet jelentkezhet állatoknál, amely daganatos elváltozásra utalhat. Fontos, hogy ezeket a gazdik felismerjék és állatorvoshoz forduljanak kedvencükkel. Ilyen tünetek lehetnek:

 • Pukli(k) megjelenése, amelyeknek nő/stagnál a mérete
 • Nem gyógyuló sebek, fekélyek
 • Indokolatlan fogyás
 • Vérzés vagy abnormális váladékozás a testnyílásokból (pl. orrból, fülből, nemiszervből, végbélből)
 • Nehézségek evés, rágás vagy nyelés során, rossz étvágy
 • Levertség, fáradékonyság
 • Sántítás
 • Nehézségek bélsár- vagy vizeletürítés során

Szakrendelésünk célja

A legtöbb daganatos betegség időben felismerve, megfelelő diagnosztikával és kezeléssel ma már nem egyenlő az állatok halálával. Onkológiai szakellátásunk elsődleges célja a daganatos állatok életének meghosszabbítása jó életminőség mellett. Fontos számunkra, hogy a kezelés alatt az állatok meg tudják tartani napi rutinjukat és kedvenc időtöltéseiket (több kemoterápiás kezelés alatt álló kutyánk aktívan vadászik, úszik, túrázik). Igyekszünk minél hamarabb időpontot adni a pácienseinknek, hogy a lehető leggyorsabban megkaphassák a szükséges ellátást, mert ezeknél a betegeknél sokszor minden nap számít. Emiatt a sürgős onkológiai eseteket 3 munkanapon belül fogadjuk. Mind a diagnosztikát, mind a terápiát bizonyítékokon alapuló (evidence-based) orvoslás alapján végezzük, figyelembe véve az állatok és tulajdonosaik individuális helyzetét és kéréseit. Célunk, hogy betegeink a tudomány jelenlegi állása szerinti legmagasabb szintű onkológiai ellátást kapják, amelyet lehetővé tesznek a rendelkezésre álló erőforrások. Nagyon fontosnak tartjuk ugyanakkor azt is, hogy a betegeinknek csak bizonyítottan hatásos és működő kezelést ajánljunk, nem szeretnénk „állatkísérleteket” végezni. Ennek érdekében számos hazai és nemzetközi kurzuson, tanulmányutakon és konferenciákon veszünk részt.

Diagnosztika

A daganatok identifikációja és a stádiumba sorolás elengedhetetlen részei a megfelelő kezelés meghatározásának. Ennek érdekében helyben végzünk ultrahangvizsgálatot, hematológiát (vérképet), rendelkezésünkre áll digitális röntgen, illetve mikroszkóp, amellyel azonnal meg tudjuk nézni a citológiai mintákat. További vérvizsgálatot (biokémia, véralvadás) és vizeletvizsgálatot 24 órán belüli eredménnyel tudunk végezni. Rendelőnkben gyorstesztek széles választéka áll rendelkezésre (például FeLV, FIV), amelyek eredményeit 10 percen belül tudjuk kiértékelni.

Terápia

Számos daganattípus létezik, amelynél teljes gyógyulást tudunk elérni műtéti eltávolítással, de sajnos több olyan daganatos betegség fordul elő állatoknál, ahol komplex terápiára van szükség. A komplex kezelés része lehet a műtét, kemoterápia, sugárterápia, elektrokemoterápia, immunterápia. Rendelőnkben lágysebészeti műtéteket, kemoterápiás és elektrokemoterápiás kezeléseket végzünk, illetve rendelkezésre állnak egyes immunterápiás készítmények is. Sugárterápia állatok számára Magyarországon jelenleg kizárólag Kaposváron érhető el, az ottani kollégákkal napi kapcsolatban állunk. Kemoterápiás készítmények széles választéka áll rendelkezésünkre, amellyel a beteg állatok számára a legmegfelelőbb protokollt tudjuk biztosítani. A vénás kemoterápiás kezeléseket speciális adapterekkel végezzük, így az a lehető legkevésbé jelent veszélyt az állatok, emberek és környezetünk számára. Emellett gyógyszerek és immunerősítő készítmények széles választéka megtalálható rendelőnkben.

Onkoteam

A daganatos emberek gyógykezeléséről már régóta nem az onkológus szakorvos dönt egyedül, hanem az ún. onkoteam munkájában minden olyan társszakma képviselője részt vesz, akinek az adott beteg/betegség diagnosztikájában és terápiájában, illetve emberek esetén a beteg lelki gondozásában és utánkövetésében szerepe van vagy lehet. Az onkoteam feladata, hogy a rendelkezésre álló összes információ birtokában megvitassa az adott esetet, minden szakma hozzátegye a maga tudását és javaslatait, majd ennek eredményeként a beteg felé megfogalmazza, milyen kezelést tart számára a leginkább célravezetőnek. Hasonlóan az embergyógyász kollégáinkhoz, a mi szakmánkban sem érthet egy ember, egy személyben mindenhez, ezért mi is onkoteamben dolgozunk, hiszen a betegeink másképp nem kaphatnák meg a számukra elérhető legjobb ellátást.

Az onkoteam tagjai a következők:

 • citológus
 • képalkotó specialista
 • onkológus belgyógyász
 • patológus
 • sebész
 • sugárterapeuta.

Onkológus belgyógyászként a kemoterápiás és elektrokemoterápiás kezelések végzésén túl a mi feladatunk az onkoteam munkájának koordinálása, amennyiben szükséges a 3D képalkotóvizsgálatok (pl. CT, MRI), sugárterápia, speciális szaktudást igénylő műtétek megszervezése, egyszóval az egész diagnosztikai és terápiás folyamat irányítása. A célunk az, hogy az adott a beteg a számára elérhető legjobb ellátást kapja, amennyiben az ehhez szükséges diagnosztikai vagy terápiás modularitások nem állnak rendelkezésre a rendelőnkben (pl. CT, sugárterápia), felvesszük a kapcsolatot az ezt végző szakemberekkel, konzultálunk velük az adott páciensről, segítünk a vizsgálatok/kezelések megszervezésében és végig követjük az egész folyamatot.