A szuka kutyák ivartalanításáról

A szuka kutyák ivartalanításáról

 

A nem tenyésztésre szánt, kedvencként tartott kutyák ivartalanítása ma már Magyarországon is a felelős kutyatartás részét képezi. Állategészségügyi és állatvédelmi szempontból (nem kívánt szaporult megelőzése és ezáltal a kóbor kutyák számának csökkentése!!!) egyaránt számos megalapozott érv hozható fel a beavatkozás mellett.

 

Az ivartalanítás előnyei:

 

  • Az ivartalanítással megelőzhető a nem kívánt szaporulat és a tüzelés okozta kellemetlenségek. A szuka nem szökdösik el, nem vonzza a házhoz a környék kanjait, melyeknek távoltartása sokszor igen bonyolult és időigényes feladat. Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a kiskutyáknak egyre nehezebb megfelelő, lelkiismeretes gazdát találni ­– ez sokszor nem is sikerül.
  • A megfelelő időben elvégzett ivartalanítással számottevően csökken a kutyákban nagyon gyakori emlődaganatok kialakulásnak esélye, Az első tüzelés előtt (kb 6 hónaposan) végzett ivartalanítás 0.5%-ra csökkenti az emlődaganatok kialakulásának esélyét, míg az első és második tüzelés közötti műtét 8%-ra, a második és harmadik tüzelés között végzett beavatkozás pedig csak 26%-ra. Nagytestű kutyák esetén a műtét 1 éves koruk körül ajánljuk.
  • Megelőzhetők a petefészkek és méh daganatai.
  • Nem alakul ki a sokszor életveszélyes állapotot jelentő gennyes méhgyulladás. Ennek a betegségnek a gyógykezelése szintén a petefészkek és a méh műtéti eltávolításából áll, csak ilyen esetben a műtét jóval veszélyesebb, bonyolultabb és költségesebb.
  • Megelőzhető a számos kellemetlenséggel járó álvemhesség.
  • Megelőzhetők a különböző hormonális beavatkozások (hormonális fogamzásgátlás, különböző „esemény utáni” kezelések nem kívánt párzás esetén), melyek nagyon károsak, mivel gennyes méhgyulladáshoz vezethetnek.

.

Az ivartalanítással kapcsolatos leggyakoribb tévhitek:

Tévhit, hogy a szukáknak legalább egyszer elleniük kell. Az, hogy a kutyáknak meg kell élniük az anyaság érzését, túlhaladott és minden tudományos alapot nélkülöző állítás.

Az ivartalanítás a kutya személyiségét, kedélyállapotát, játékosságát, intelligenciáját nem változtatja meg.

A fiatalkori ivartalanításnak nincs negatív hatása a kutya fejlődésére, ilyen esetben nem lép fel gyakrabban inkontinentia, mint az idősebb korban végzett műtétek esetében.

Az elhízás a túlzott táplálékfelvétel következménye, ez a tulajdonos által befolyásolható, ivartalanított és nem ivartalanított állatoknál egyaránt előforduló jelenség, ezért kedvencünk táplálására minden esetben oda kell figyelni!

 

A műtét menete:

Bár a szukák ivartalanítása idősebb korban is elvégezhető, mi az első tüzelés előtti, 5-6 hónapos kor környékén történő műtétet javasoljuk, mivel így minimálisra csökkenthető az emlődaganatok kialakulásának esélye és biztosan megelőzhető a gennyes méhgyulladás is.

A beavatkozás altatásban történik, melynek során egy hasfali seben keresztül műtéti körülmények között eltávolítjuk a petefészkeket és szükség esetén a méhet is. A sebet három rétegben zárjuk, a nem felszívódó bőrvarratok eltávolítására pedig a műtétet követő 10. napon kerül sor.

Tévhit, hogy a műtét a petevezető lekötésével történik, az ilyen beavatkozás szigorúan tilos, mivel ebben az esetben a petefészkek elcisztásodnak, ez pedig folyamatos ivarzáshoz, hormonális zavarokhoz és gennyes méhgyulladáshoz vezet.

 

A tulajdonosok sokszor kérik kedvencük párzóképességének megtartása érdekében a különböző hormonális fogamzásgátlási módszereket. Nagyon fontos megjegyezni, hogy ezek igen veszélyesek, mivel – különös tekintettel a nem kívánt párzás utáni beavatkozásokra – alkalmazásuk sok esetben gennyes méhgyulladás kialakulásához vezet, ekkor pedig az állat életének megmentése érdekében mindenképpen el kell végezni az idáig halogatott ivartalanítást, csak ebben az esetben a műtét kockázata (és emiatt az ára is) már sokkal nagyobb lesz.