A nyulak fontosabb betegségei

Myxomatosis

A myxomatosis (mixomatózis) a házinyulak egyik legveszélyesebb, gyógyíthatatlan betegsége. A betegséget okozó vírus a Leporipoxvirus genus tagja. A kórokozót különféle ízeltlábúak, főként szúnyogfélék és bolhák terjesztik, így a lakásban tartott nyulak is megfertőződhetnek. A lappangási idő általában 7-10 nap, a vezető tünetek a következők: a fülek, a szemhéjak és az orr duzzanata (ún. oroszlánfej), nyálkás-gennyes kötőhártya-gyulladás és orrhurut. Hasonló duzzanatok jelenhetnek végbélnyílás, valamint a nemi szervek környékén is. A betegek légzési nehézségek és tüdőgyulladás tünetei közepette általában 7-10 nap alatt elhullanak, sajnos még az időben elkezdett kezeléssel is csak nagyon kicsi esély van a felépülésre

Mivel a betegség szinte mindig végzetes, érdemes a nyulakat vakcinázni. A myxomatosis elleni védőoltást 6-8 hetes korban kell beadatni (a nyulak vérzéses betegsége elleni vakcinával együtt), majd egy hónap múlva megismételni. Utána pedig évente egyszer, kora tavasszal kell vakcinázni, mielőtt a szúnyogok és más vérszívók tömegesen megjelennének. Fontos tudni, hogy a nyulak kombinált oltása kb. féléves védettséget nyújt, ezért akkor is javasoljuk a kora tavaszi vakcinázást, ha az előző oltás óta még nem telt egy év.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy Budapesten és Pest megyében rendszeresen vannak myxomatosis járványok, a rendelőnkben évente több ilyen beteg megfordul, eddig az esetek mindegyike végzetes kimenetelű volt.

RHD – Nyulak vérzéses betegsége

Az RHD (Rabbit Hemorrhagic Disease), másnéven a nyulak vírus okozta vérzéses megbetegedése, egy kifejezetten fertőző, járványos betegség. A vírus rendkívül gyorsan terjed, mivel a tárgyakon is megtapad, és onnan fertőz tovább, ezen kívül madarak, kisállatok, ízeltlábúak (szúnyogok!) is terjeszthetik. Mindezeken túl akár a cipőnkön vagy ruhánkon is behurcolhatjuk. A betegség jele lehet étvágytalanság, bágyadtság, magas láz, az orr vagy a szájüreg, esetleg a végbél vérzése, de sok esetben nem jelentkeznek tünetek, és az állat hirtelen pusztul el. A lappangási idő nagyon rövid, emiatt ha valóban RHD fertőzése van a nyúlnak, általában 48 órán belül elpusztul. A halálozási arány megközelítőleg 100% körül van, a betegségre ismert gyógymód nincsen, csak a megelőző oltás. Ezért fontos a vakcinázás akkor is, ha nyulunk csak a lakásban van, és mi sem érintkezünk közvetlenül más nyulakkal, hiszen ha valahol járvány van, onnan nagyon hamar kikerülhet és elterjedhet a vírus, már csak a szúnyogok miatt is.

A megelőzés legbiztonságosabb módja a vakcinázás.

6-8 hetes kortól a két betegség ellen együtt védekezünk kétkomponensű vakcinával. Ezt egy hónap múlva kell ismételni, majd évente egyszer, kora tavasszal ajánlott vakcinázni.

A myxomatosishoz hasonlóan a nyulak vérzéses betegsége is rendszeresen előfordul Budapesten. ill. Pest megyében.